Oreokjeks

Kjempegode hjemmelagede oreokjeks.

Ingredienser

KJEKS
125 gr mykt smør
175 gr sukker
1 stk stort egg
150 gr hvetemel
50 gr kakaopulver
1 ts vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/4 ts flaksalt

FYLL
100 gr mykt smør
1 ts vaniljesukker
ca. 250 gr melis
1-2 ss sitronsaft

Mengde/antall

20 doble kjeks

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.
     
  2. Mål alle ingrediensene. Sett smøret på kjøkkenbenken en times tid før opp du skal bake, slik at det blir mykt. Finn frem to stekebrett og dekk dem med bakepapir.
     
  3. Ha mykt smør og sukker i bakebollen. Bruk en K-spade eller en visp, og kjør maskinen på middels hastighet i 5-7 minutter, til du har en lys og kremete blanding. Stopp maskinen et par ganger underveis og bruk slikkepotten til å skrape ned smøret som har lagt seg i bunnen og langs kantene. Tilsett egget og kjør maskinen et par minutter til.
     
  4. Ha i hvetemel, kakaopulver, vaniljesukker, bakepulver, natron og salt og kjør maskinen litt til. Hvis kakaopulveret er klumpete, kan det være lurt å sikte det først. Kjør maskinen til alt er godt blandet. Du skal nå ha en jevn og fin deig som er lett å forme.
     
  5. Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og trill deigen til en pølse. Skjær pølsen opp i cirka 40 like store biter. Trill hver bit til en kule som du fordeler på steke- brettene, cirka 20 på hvert. Husk å ha litt avstand mellom hver kule, for de flyter utover når de stekes. Trykk kulene litt ned med hendene, slik at de er cirka 2 centimeter høye.
     
  6. Stek kjeksene på midterste rille i cirka 12 minutter, til de er gjennomstekt. Sett stekebrettet på et gryteunderlag eller lignende. Etter cirka 5 minutter kan du løfte dem forsiktig over på en stekerist til videre avkjøling. Stek det andre brettet på samme måte.
     
  7. Når kjeksene er avkjølt, kan du lage fyllet. Ha mykt smør og vaniljesukker i en ren bakebolle og kjør det noen minutter i kjøkkenmaskinen (med visp) til smøret er kremete. Mål opp melis og tilsett det i smøret litt etter litt, til alt er godt blandet. Hvis melisen er klumpete, kan det være lurt å sikte den først. Press sitronsaft ut av sitronen og ha cirka 1 spiseskje i kremen. Kjør blandingen på ganske høy hastighet i cirka 1 minutt. Hvis fyllet er litt tørt, kan du tilsette litt mer sitronsaft. Hvis det er litt rennende, kan du tilsette mer melis. Ha fyllet i en sprøytepose.
     
  8. Legg halvparten av kjeksene utover kjøkkenbenken med bunnen opp og sprøyt en «dott» midt på. Legg de andre kjeksene oppå (med bunnen mot fyllet). Klem kjeksene forsiktig sammen, slik at fyllet fordeler seg fint mellom dem. Hvis du får oreokjeks til overs, kan du oppbevare dem i en tett boks i kjøleskapet. Da holder de seg gode i cirka 1 uke.
#Kaker
Publisert: 23.05.2024
Oppdatert: 23.05.2024