Juleribbe

Slik tilbereder vi juleribbe hjemme hos oss.

Ingredienser

Ribbe av god kvalitet
Grovsalt
Havsalt og pepper (ribbekrydder)
1 liter vann
1 stk løk
2 stk sjarlottløk
2-4 fedd hvitløk
2 stk gulrøtter
2 stk laubærblad

SAUS (8 porsjoner)
4 ss smør
6 ss hvetemel
1 l ribbekraft
1 ts soyasaus
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Fremgangsmåte

​1. Beregn ca. 500 gr. per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.

2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

3. Gni inn ribba med grovsalt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

4. På julaften, beregn ca. 5 1/2 time tilberedning. Børst av grovsaltet. Legg ribba i langpanne med svoren opp. Legg en asjett (opp ned)/en klump aluminiumsfolie under, slik at ribba er litt høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribba er noelunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

5. Fyll på med grønnsaker og laubærblad. Hell over ca. 1 liter vann og dekk ribbepanna med aluminiumsfolie. Bygg et tak med glass i hvert hjørne for å unngå at folien berører svoren.

6. Forvarm ovnen til 240°C. Sett ribbepanna midt i ovnen og damp i ca. 1 time. Nå blåser ribba seg litt opp og svoren spriker.

7. Fjern folien. Løft forsiktig ut ribba og legg på et skjærebrett/fjøl. Kraften helles av og brukes i sausen. Sil av grønnsakene og legg dem tilbake i formen for ekstra kraft. Gå over rutene i svoren med tapetkniv slik at det ikke er noen tette ruter. Gni gjerne mer salt og pepper på svoren og på undersiden. Plasser ribba tilbake i formen og hell på vann (pass på at det hele tiden er litt vann i formen). Reduser temperaturen til 120°C. Sett panna tilbake nederst i ovnen og la ribba steke videre (ca. 4 timer for tynnribbe). Uansett om ribba veier mye eller lite, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme, om ribba er lett eller tung.

8. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, men hvis ikke, kan du gjøre følgende den siste timen av steketiden: Ta ut ribba. Øk temperaturen til 240°C og sett den inn når temperaturen er nådd. Bruk evt. ovnens grill på slutten. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at det ikke blir brent.

9. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften “setter seg” og du får en saftig og god ribbe. Ikke dekk den til. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

Tips:

Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt.

Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200°C  i ca. 30 minutter.

SAUS

1. Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.

2. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper.

3. La sausen småkoke i ca. 10 min.

4. Smak til med soyasaus og krydder.


FROSSEN RIBBE

Ta ribben ut av fryseren og legg den nederst i kjøleskapet. La den ligge der i to dager. Behold emballasjen på. Husk å tørke av eventuell frost og rim på pakken slik at det ikke renner av i kjøleskapet. Ribbepakken kan også legges på et fat.

Ta ribben ut av kjøleskapet etter to dager, og tørk lett av hele ribben med litt kjøkkenpapir. Gni deretter ribben godt med salt og pepper på alle sider. Dekk den til, og sett den inn i kjøleskapet igjen. La den stå i 1-2 dager. Da er den klar til steking

#Juletradisjoner
Publisert: 29.11.2018
Oppdatert: 22.12.2023